Bultjes en wratjes

Wat zijn bultjes en wratjes?

Vanaf onze 30ste levensjaar krijgen de meeste mensen last van bultjes, wratjes, ruwe plekjes, vlekjes of andere oneffenheden in het gezicht of op het lichaam. De onschuldige bultjes en wratjes noemen we goedaardige huidtumoren.

Bij veel goedaardige huidtumoren is de oorzaak niet geheel duidelijk. Meestal speelt erfelijke aanleg een grote rol, samen met overmatige blootstelling aan zonlicht en het ouder worden. De meeste goedaardige huidtumoren ontstaan op latere leeftijd, enkele zijn aangeboren.

Er zijn veel soorten bultjes, vlekjes en wratjes, zoals:

  • Fibromen: steelwratjes, zachte elastische uitstulpingen op de huid
  • Kersenwratjes: bolvormige kersenrode bultjes over het lichaam
  • Ouderdomsvlekjes: pigment- of zonnevlekjes op het gezicht, de handen of het decolleté
  • Ouderdomswratjes: ruwe, donkerbruine huidwratjes bovenop de huid
  • Dermatosis papulosa nigra: kleine bruine ouderdomswratjes bij de donkere huid
  • Gerstekorrels: witte, ingekapselde talgbultjes rondom de ogen
  • Xanthelasma: geelwitte, vlak verheven bultjes rondom de ogen


Wanneer je je stoort aan de bultjes en wratjes, kun je deze laten verwijderen door de huidtherapeut.
Tijdens het intakegesprek worden de bultjes, vlekjes of wratjes door de huidtherapeut bekeken en in kaart gebracht. Er zijn een aantal aandachtspunten waar de huidtherapeut naar zal vragen. We willen bijvoorbeeld weten hoe lang het plekje er zit, of deze pijn doet en of het van kleur of vorm verandert. Op basis hiervan bepalen wij of we het plekje kunnen behandelen of dat we je vragen contact op te nemen met jouw huisarts.

Behandeling tegen bultjes en wratjes

Coagulatie

Bij De Huidtherapeut kunnen we allerlei goedaardige huidtumoren nauwkeurig en veilig verwijderen zodat je weer een egale en rustige huid hebt. We kunnen bultjes en wratjes behandelen middels coagulatie. Met deze behandelmethode kunnen we bultjes en wratjes heel nauwkeurig verwijderen, zonder dat er huidschade ontstaat. Alleen het betreffende wratje of bultje wordt behandeld. Er komt een korstje op het behandelde plekje en deze zal er na enkele dagen vanzelf af vallen.

Huidaandoeningen

> Acné
> Acné-littekens
> Bultjes en wratjes
> Eczeem
> Huidveroudering
> Littekens
> Ongewenste haargroei
> Pigmentvlekken
> Roodheid