Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn als het ware een opeenhoping van pigment in de huid, te herkennen aan een onregelmatige teint en donkere verkleuringen van de huid. Pigmentvlekken ontstaan door (zon)licht in combinatie met erfelijke aanleg, hormoonveranderingen, ontstekingen, huidschade, medicatie en huidveroudering. Door deze factoren kunnen pigmentcellen zich anders gaan gedragen en plaatselijk te veel pigment (melanine) aanmaken, wat resulteert in een vlekkerige huid.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen oppervlakkige en dieper gelegen pigmentvlekken. Dit bepaalt niet alleen de manier waarop een pigmentvlek het meest effectief behandeld kan worden, maar schept ook meer duidelijkheid over het verwachtingsbeeld. Ook jouw huidskleur, de locatie en de uitgebreidheid van de pigmentvlekken beïnvloeden de keuze van de behandelmethode.

Een effectieve behandeling van pigmentvlekken bestaat altijd uit een driedimensionale aanpak, namelijk:

  1. Preventie: voorkomen dat de pigmentcellen opnieuw te veel pigment aanmaken.
  2. Curatief: opruimen van overtollig pigment.
  3. Onderhoud: behaalde resultaten behouden en consequente zonbescherming.

Behandelingen tegen pigmentvlekken

IPL behandeling

Plaatselijke oppervlakkige pigmentvlekken die zijn ontstaan door UV-straling en door huidveroudering, kunnen behandeld worden met lichtflitstherapie (IPL). Speciaal licht van het IPL-handstuk absorbeert selectief de (rood)bruine kleur van overtollig pigment. Het licht wordt omgezet in warmte in de huid, waardoor de pigmentvlekjes worden afgebroken en geleidelijk afschilferen.

Chemische peeling

Een chemische peeling is een vloeistof die bestaat uit verschillende zuren. Chemische peelings op basis van o.a. salicylzuur, resorcinezuur, melkzuur en amandelzuur kunnen oppervlakkige pigmentvlekken verminderen. Het zuur is de peeling verweekt de dode huidcellen waardoor deze sneller afschilferen. Zo wordt de huid gestimuleerd om nieuwe, gezonde cellen aan te maken, met als resultaat een gladde huid met een egale teint.

Camouflagetherapie

Camouflagetherapie is het minder zichtbaar maken van de huidkleurverschillen door middel van camouflageproducten (Dermacolor en Lycogel). Met een pallet van verschillende kleuren camouflagecrème wordt een kleur gezocht die het beste past bij jouw huid. Tijdens de behandeling ligt het accent op het aanleren van het gebruik van de camouflageproducten, zodat je de camouflage zelfstandig kunt aanbrengen. Bij juist gebruik en een combinatie van producten kan de camouflage water- en veegvast zijn.

Huidaandoeningen

> Acné
> Acné-littekens
> Bultjes en wratjes
> Eczeem
> Huidveroudering
> Littekens
> Ongewenste haargroei
> Pigmentvlekken
> Roodheid